Střední škola živnostenská příspěvková organizace
Žákovská 716, Sokolov, 356
Jahodový lanýž (bezlepkový)
Recept:
Smetana 33% | 100 ml |
Bílá čokoláda | 320 g |
Balsamico ocet | 1 lžíce |
Lyofilizované jahody | 1 lžíce |
Postup:
Smetanu zahřejeme na bod varu. Do misky dáme čokoládu a zalijeme ji horkou smetanou a rozmícháme ji do hladké hmoty. Poté přidáme balsamico, jahody a vše dobře smícháme. Hotovou ganache dáme do ledničky ztuhnout. Poté děláme požadované tvary a obalíme v lyofilizovaných jahodách.
Linecká kolečka (tradiční)
Recept:
Máslo | 150 g |
Moučkový cukr | 110 g |
Žloutky | 3 ks |
Hladká mouka | 230 g |
Citronová kůra | |
Oblíbená marmeláda | |
Cukr moučka na posyp |
Postup:
Lehce utřeme změklé máslo společně s moučkovým cukrem a žloutky, tak aby se krásně vše spojilo. Poté přidáme zbytek a zpracujeme to do hladkého těsta. Těsto necháme vychladit cca 1 hodinu. Pak si těsto vyválíme a vypícháme kolečka. Pár koleček bude s dirkou uprostřed, které budou značit vrchní část. Pak kolečka dáme péct na 180 °C. Po upečení a vychladnutí plníme spodní kolečka marmeládou a vrchní kolečka posypeme cukr moučkou a přiklopíme ke spodní části.
Věnečky oreo s olivami (originální surovina)
Recept:
Stříkané linecké těsto:
Hladká špaldová mouka | 180 g |
Měkké máslo | 175 g |
Cukr moučka | 70 g |
Kakao | 20 g |
Aktivní uhlí | 3 g |
Bílky | 30 g |
Sůl | 1 g |
Rum | 10 ml |
Postup:
Změklé máslo dobře vyšleháme s cukrem, uhlím, bílkem a rumem. Poté zamícháme mouku s kakaem a hned stříkáme požadované tvary. Pečeme na 160 °C.
Olivová ganache:
Bílá čokoláda | 150 g |
Smetana 33% | 65 ml |
Olivový olej extra virgin | 100 ml |
Postup:
Čokoládu rozpustíme na vodní lázni. Poté přimícháme smetanu pokojové teploty. Pak postupně pomalu přidáváme olej. Poté dáme ganache ztuhnout do lednice.
Olivy:
Olivy černé | cca 40 g |
Cukr krupice | 80 g |
Postup:
Olivy nakrájíme na tenká kolečka a zasypeme cukrem. Necháme to 30 minut naložené v cukru.
Dohotovení:
Věnečky si rozdělíme na spodní a vrchní část. Na spodní část si nastříkáme hladkou trubičkou ganache a poklademe cca 3 plátky oliv. Přiklopíme a dáme do lednice, aby navlhli.
Zdobená pyramida (Low Carb)
Recept:
Kvalitní želatina | 5 lžic |
Vysokoprocentní čokoláda | 80 g |
Mražené maliny | 250 g |
Voda | ½ hrnku |
Dozdobení:
Sušené okvětní lístky a mletá skořice |
Postup:
Do hrnce si dáme vodu a maliny a na mírném plamenu zahříváme, dokud maliny nezměknou. Poté směs odstavíme z plamene a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme a vrátíme zpět na mírný plamen zahřát. Poté po jednotlivých lžících přisypáváme a průběžně vmícháváme želatinu. Vzniklou směs poté vylijeme do formy a dáme do lednice ztuhnout na cca 45 – 60 minut.
Poté ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, kterou následně necháme pár minut vychladnout, aby se nám želatina nerozpustila. Poté nazdobíme okvětním lístkem a skořicí.
Sněhové vánoční stromečky (originální v designu)
Recept:
Cukr krupice (vařit) | 365 g |
Cukr krupice (zasypat) | 300 g |
Cukr moučka | 285 g |
Vanilkový cukr | 15 g |
Voda | 190 g |
Bílky | 215 g |
Barvivo (zelené, žluté a červené) |
Postup:
Nejprve dáme vařit cukr krupici, vanilkový cukr a vodu. Až se nám to začne vařit, dáme šlehat bílky s postupným zasypáváním cukrem krupicí do tuhého sněhu. Mezi tím zkoušíme, zda se nám cukr s vodou uvařil na řetízkování. Tzn. že pomocí drátěného očka si nabereme cukerný rozvar a foukneme do toho. Když se nám udělá několik bublinek za sebou, tak je rozvar hotový. Hotový rozvar pomalu lijeme do ušlehaných bílků, které již šleháme na nižší rychlostní stupeň. Po nalití rozvaru zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud hmota nevychladne. Po vychladnutí ručně zamícháme cukr moučku.
Pak si hmotu rozdělíme do několika misek a obarvíme část hmoty na zelenou, další část na žlutou a na červenou.
Pomocí řezané trubičky a sáčku stříkáme zelenou hmotou stromečky, pak jim uděláme červené ozdoby a žlutou hvězdu. Poté sušíme na 90 °C až 100 °C.
Vánočka
Recept:
Droždí | 30 g |
Mléko | 180 g |
Sůl | 2 g |
Polohrubá mouka | 220 g |
Hladká mouka | 220 g |
Cukr krystal | 90 g |
Máslo | 100 g |
Mandle na posyp | 30 g |
Rozinky | 60 g |
Vejce | 50 g |
Rum | 30 g |
Vanilkový cukr | 20 g |
Citropasta | 20 g |
Postup:
Uděláme si kvásek tak, že si dáme trochu cukru, hladké mouky a trochu teplého mléka do misky, kam ještě rozdrobíme droždí a následně pořádně rozmícháme do kašičky, pak misku zafrešujeme a necháme kvásek vyběhnout v teple. Mezi tím si dáme do kotlíku sůl, obě mouky, cukry, citropastu, máslo, rum, vejce a rozinky. Pak přidáme vyběhnutý kvásek a zbytek mléka a hněteme těsto hákem, dokud nebude krásně hladké. Po uhnětení přendáme těsto do misky vymazané olejem a zafrešujeme ho a necháme kynout v teple.
Po vykynutí si vyválíme z toho těsta šest provázků, které spleteme do tvaru vánočky. Poté dáme opět kynout do tepla. Po vykynutí potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi a dáme péct na 180 °C.
Vánoční ozdoba (jedlá dekorace)
Postup:
Bílek | 25 g |
Máslo | 25 g |
Moučkový cukr | 25 g |
Hladká mouka | 25 g |
Postup:
Změklé máslo, bílek, mouku a cukr smícháme dohromady. Pak to roztíráme či jinak tvarujeme do požadovaných tvarů. Pečeme na 180 °C. Po upečení naplníme skořicovým karamelem.
Skořicový karamel:
Cukr krupice | 250 g |
Máslo | 112,5 g |
Smetana na šlehání | 37,5 ml |
Med | 37,5 g |
Mletá skořice | 1 g |
Postup na karamel:
Cukr zkaramelizujeme v hrnci. V jiném hrnci zahřejeme med se smetanou. Pak tím zalejeme karamel a necháme vařit, dokud se to pořádně nespojí. Poté sundáme hrnec z plotny a vmícháme skořici a máslo. Pak necháme karamel vychladnout a můžeme plnit.