Střední škola technická Gastronomická

Pražská 702/10, Chomutov, 43001

Linecké slepované (tradiční)

Recept:

Hladká mouka 200 g
Másla 134 g
Moučkového cukru 67 g
Žloutků 35 g
Citronová kůra  
Špetka soli  
Vanilka (tresť)  

Postup:

Smíchej všechny ingredience v hladké těsto, a zabal ji do freshfólie. Dej odležet do lednice. Vyválej si těsto mezi pečícími papíry a vykrajuj. Peč na 160 °C cca 6-8 minut, podle barvy. Vychladlé slepuj marmeládou.

Lesní směs marmeláda:

Mražená lesní směs 200 g
Pektinu NH 3,5 g
Cukru krystal 35 g
Glukozového sirupu 35 g
Citronové šťávy 20 g

Postup:

Jahody rozmrazíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Cukr smícháme s pektinem a zamícháme metličkou do jahodového pyré. Přidáme glukozový sirup a přivedeme k varu. Povaříme 1-2 minuty, vypneme, přidáme citronovou šťávu. Dáme do sklenice a necháme vychladit, před použitím prošleháme.

Marokánky (bezlepkové)

Těsto:

Máslo 10 g
Mléko 120 g
Cukr krupice 40 g
Kandované ovoce 40 g
Kandovaný citron 20 g
Mandlové lupínky 40 g
Kukuřičný škrob 10 g
Vanilkový extrakt  
Hořká čokoláda na polití (callebaut 881 54,5 %)  

Postup

Kandované ovoce a citron nakrájíme na malé kostičky. Mléko, máslo, cukr, vanilkový extrakt a škrob smícháme a lehce zahříváme, provaříme asi minutu. Přidáme kandované ovoce s citronem a mandlové lupínky. Směs dáváme na pečící papír či silikonovou formu lžičkou. Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut (dozlatova). Vychladlé marokánky potíráme ze spod vytemperovanou čokoládou.

Věnečky s bílou čokoládou a posypem (originální v designu)

Těsto:

Hladká mouka 200 g
Cukr moučka 100 g
Máslo 150 g
Žloutek 1 kus
Citronová kůra z ½ citronu
Vanilkový extrakt  
Bílá čokoláda kvalitní  
Kakaové máslo  
Sušené maliny  
Drcené pistácie  

Postup:

Mouku, cukr, sůl a máslo spojíme do drobenky. Přidáme žloutek, citronovou kůru a vanilkový extrakt, vymícháme nelepivé těsto, popřípadě přidáme mouku nebo mléko. S tímto těstem se musí pracovat rychle aby máslo nepovolilo. Hotové těsto zafrešujem a necháme odpočinout přes noc. Odpočaté těsto vyválíme na 3 mm silnou tloušťku a vypichujeme kolečka. Pečeme na 180 stupňů cca 7-10 minut. Necháme vychladnout a poté si rozpustíme bílou čokoládu, pokud by byla příliš hustá naředíme ji kakaovým máslem dle potřeby. Vršek koleček máčíme do bílé čokolády a posypeme sušenými malinami a drcenými pistáciemi.

Vosí hnízda s Tonka fazolí (originální v surovinách)

Piškoty:

Cukr krystal 0,215
Žloutky 0,115
Bílky 0,173
Hladká mouka 0,215

Postup:

Žloutky s 1/3 cukrem vyšleháme do pěny, vedle v kotli vyšleháme bílky s 2/3 cukru a ručně smícháme, poté postupně vmícháme mouku. Stříkáme na plech hladkou trubičkou a pocukrujeme. Pečeme na 180 stupňů cca 8-10 minut

Vaječný likér do vosích hnízd:

Mléko 250 g
Žloutky 60 g
Vanilkový cukr 6 g
Kondenzované mléko 397 g
Fazole 1,5 tonka
Rum 125 g

Postup:

Všechny suroviny kromě rumu dáme na vodní lázeň a necháme ji zhoustnout do požadované konzistence. Směs necháme vychladnout a přilijeme rum.

Piškotů 200 g
Cukr moučka 180 g
Máslo 80 g
Mléko 3 lžíce
Rum 3 lžíce
Tonka fazole 1,5 ks

Postup:

Všechny suroviny s smícháme v jednotné těsto.

Hmotu plníme do forem a děláme díry. Plníme vaječným koňakem a přiklápíme piškoty.

Perníčky (jedlá dekorace)

Těsto:

Med 2 lžíce
Vejce 2 kusy
Máslo 80 g
Jedlá soda 2 lžičky
Cukr 200 g
Kakao 1 až 2 lžičky
Perníkové koření 5 g
Mouka 500 g

Postup:

Vejce, med, máslo, jedlou sodu, cukr, kakao a perníkové koření vymícháme nad parou. Jak máme Vše vymíchané a hmotu ohřátou, vmícháme mouku a zpracujeme na tuhé těsto, zafrešujeme a necháme odpočinout do druhého dne. Těsto vyválíme a vykrajujeme do požadovaných tvarů. Pečeme na 180 stupňů cca 8 minut.

Bílková poleva:

Bílky 40 g
Cukr moučka (hodně jemný) 400 g
Kyselina citronová 0,2 g
Sůl 1 g

Postup:

Všechny suroviny smícháme lirou cca 20 minut, podle konzistence polevy přidáme vodu.

Kvásková vánočka

Těsto:

Lievito madre (pšeničný kvásek – LM kvásek) 100 g
Studené mléko 230 g
Hladká mouka 450 g
Vejce 1 kus
Cukr krupice 80 g
Máslo pokojové teploty 100 g
Sůl 4 g
Vanilkový cukr 20 g
Rozinky 60 g
Mandle (plátky/nasekané) 60 g

Postup:

Cukr, mléko, LM kvásek rozmícháme a přidáme mouku, vejce, vanilkový cukr a vymícháme těsto. Do těsta vmícháme nakonec máslo, rozinky a mandle a hněteme cca 20–30 minut. Necháme kynout v uzavřené nádobě vymazané olejem a necháme cca 2-3 hodiny kynout v pokojové teplotě. Poté to dáme do lednice a necháme kynout do 80 % obejmu (to může trvat 16-18 hodin). Po vykynutí do těch 80 % těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na potřebný počet (podle toho z kolika hadů to chceme péct). Necháme chvilku povolit, vyválíme z toho hady a začneme plést vánočku. Upletenou vánočku přendáme na plech necháme kynout do těch 100 %, poté ji pomažeme rozšlehaný vejcem. Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut, zkoušíme špejlí.