Střední škola Jeronýmova České Budějovice
Jeronýmova 28/20, České Budějovice
Vanilkové rohlíčky (tradiční)
Recept:
Hladká mouka | 240 g |
Máslo | 160 g |
Cukr moučka | 50 g |
Mandle mleté | 100 g |
Žloutek | 1 kus |
Postup:
Z mouky, másla, cukru, mandlí a vajíčka vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici, alespoň do druhého dne. Vychlazené těsto rozdělíme na 4 díly, aby nám zbytečně neměklo. Z těsta vypracujeme váleček, který nožem rozdělíme na cca 2 cm kousky. Z těch ručně tvarujeme rohlíčky a klademe na plech. Pečeme na 180 °C přibližně 7-10 min.
Na obalení:
Cukr moučka | 100 g |
Vanilkový cukr | 30 g |
Postup:
Rohlíčky necháme lehce zchladnout a obalujeme je v moučkovém cukru s vanilkou.
Čokoládové kostky (bezlepkové)
Recept:
Bílá čokoláda-pecičky | 339 g |
Nutella | 315 g |
Tahini pasta | 164 g |
Corn flakes | 485 g |
Máslo | 121 g |
Smetana 31% | 303 g |
Hořká čokoláda-pecičky | 606 g |
Postup:
Bílou čokoládu, tahini pastu a nutellu rozehřejeme nad vodní lázní a zamícháme. Rozmačkáme cornflakes a smícháme je s rozehřátou směsí.
Namačkáme do formy a dáme vychladit. V ohřáté smetaně rozpustíme hořkou čokoládu a máslo. Směs smetany, másla a hořké čokolády nalijeme na vychlazený korpus z cornflakes a necháme vychladit a ztuhnout.
Po vychlazení a ztuhnutí vyndáme korpus z formy a porcujeme na kostky. Servírujeme.
Avokádové lanýžky s jádrovinami (Low carb)
Recept:
Hořká čokoláda | 300 g |
Zralé avokádo | 2 kusy |
Strouhaný kokos | 50 g |
Sekané pistácie | 50 g |
Postup:
Zralá avokáda rozmačkáme vidličkou. Hořkou čokoládu si rozpustíme a smícháme ji s rozmačkaným avokádem. Po vypracování hmoty tvarujeme drobné, stejné kuličky, které obalíme v příslušné jádrovině.
Kávové berušky s Ruby čokoládou (originální v designu)
Recept:
Hladká mouka | 300 g |
Moučkový cukr | 200 g |
Máslo | 200 g |
Lískové oříšky (mleté) | 150 g |
Kakao | 1 lžíce |
Skořice | na špičku lžíce |
Postup:
Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní hladké nedrobivé a nelepkavé těsto. To zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici do druhého dne. Těsto plníme do forem na ořechy. Pečeme na 180°C cca 10 minut.
Náplň:
Máslo | 250 g |
Moučkový cukr | 150 g |
Žloutky | 2 kusy |
Silná káva | 3 lžíce |
Postup:
Náplň tvoříme z vychlazených surovin, které utřeme do pěny. Poté, co ořechy vychladnou, je pomocí cukrářského sáčku plníme do jedné poloviny ořechu a druhou polovinu přiklopíme.
Poleva:
Ruby čokoláda | 250 g |
Hořká čokoláda | 50 g |
Černé barvivo |
Postup:
Hotové ořechy dáme vychladit do lednice a připravíme si polevu z ruby čokolády – rozehřejeme v mikrovlnce a rovnoměrně ořechy polijeme. Po zaschnutí ruby čokolády si připravíme čokoládu s černým barvivem a pomocí štětečku doladíme ořechy do podoby berušky.
Linecká kolečka s chilli papričkami (originální v surovinách)
Recept:
Hladká mouka | 200 g |
Cukr moučka | 60 g |
Máslo | 100 g |
Žloutky | 2 kusy |
Smetana 33% | 1 lžíce |
Citrónová kůra | ½ lžičky |
Vanilkový lusk | ¼ kus |
Postup:
Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím prosajeme mouku a cukr moučku pomocí jemného sítka. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citronovou kůru, smetanu a žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase se nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny odležet.
Odležené těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 2-3 mm. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým moučkovým cukrem, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme použít na další kolečka, v těstě nepřibyde žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. Vykrájená kolečka pečeme na 180 °C asi 10 minut.
Suroviny na polevu:
Hořká čokoláda | 200 g |
Tuk na polevy | 5 g |
Suroviny na dokončení:
Višňový džem | |
Sušené chilli (dle chuti) |
Postup:
Na vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s tukem, do té postupně namáčíme horní díl koleček. Spodní část mezitím namažeme džemem smíchaným s chilli dle chuti a následně oba díly spojíme.