Střední škola Jeronýmova České Budějovice

Jeronýmova 28/20, České Budějovice

 

Vanilkové rohlíčky (tradiční)

Recept:

Hladká mouka 240 g
Máslo 160 g
Cukr moučka 50 g
Mandle mleté 100 g
Žloutek 1 kus

Postup:

Z mouky, másla, cukru, mandlí a vajíčka vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici, alespoň do druhého dne. Vychlazené těsto rozdělíme na 4 díly, aby nám zbytečně neměklo. Z těsta vypracujeme váleček, který nožem rozdělíme na cca 2 cm kousky. Z těch ručně tvarujeme rohlíčky a klademe na plech. Pečeme na 180 °C přibližně 7-10 min.

Na obalení:

Cukr moučka 100 g
Vanilkový cukr 30 g

Postup:

Rohlíčky necháme lehce zchladnout a obalujeme je v moučkovém cukru s vanilkou.

Čokoládové kostky (bezlepkové)

Recept:

Bílá čokoláda-pecičky 339 g
Nutella 315 g
Tahini pasta 164 g
Corn flakes 485 g
Máslo 121 g
Smetana 31% 303 g
Hořká čokoláda-pecičky 606 g

Postup:

Bílou čokoládu, tahini pastu a nutellu rozehřejeme nad vodní lázní a zamícháme. Rozmačkáme cornflakes a smícháme je s rozehřátou směsí.

Namačkáme do formy a dáme vychladit. V ohřáté smetaně rozpustíme hořkou čokoládu a máslo. Směs smetany, másla a hořké čokolády nalijeme na vychlazený korpus z cornflakes a necháme vychladit a ztuhnout.

Po vychlazení a ztuhnutí vyndáme korpus z formy a porcujeme na kostky. Servírujeme.

Avokádové lanýžky s jádrovinami (Low carb)

Recept:

Hořká čokoláda 300 g
Zralé avokádo 2 kusy
Strouhaný kokos 50 g
Sekané pistácie 50 g

Postup:

Zralá avokáda rozmačkáme vidličkou. Hořkou čokoládu si rozpustíme a smícháme ji s rozmačkaným avokádem. Po vypracování hmoty tvarujeme drobné, stejné kuličky, které obalíme v příslušné jádrovině.

Kávové berušky s Ruby čokoládou (originální v designu)

Recept:

Hladká mouka 300 g
Moučkový cukr 200 g
Máslo 200 g
Lískové oříšky (mleté) 150 g
Kakao 1 lžíce
Skořice na špičku lžíce

Postup:

Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní hladké nedrobivé a nelepkavé těsto. To zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici do druhého dne. Těsto plníme do forem na ořechy. Pečeme na 180°C cca 10 minut.

Náplň:

Máslo 250 g
Moučkový cukr 150 g
Žloutky 2 kusy
Silná káva 3 lžíce

Postup:

Náplň tvoříme z vychlazených surovin, které utřeme do pěny. Poté, co ořechy vychladnou, je pomocí cukrářského sáčku plníme do jedné poloviny ořechu a druhou polovinu přiklopíme.

Poleva:

Ruby čokoláda 250 g
Hořká čokoláda 50 g
Černé barvivo  

Postup:

Hotové ořechy dáme vychladit do lednice a připravíme si polevu z ruby čokolády – rozehřejeme v mikrovlnce a rovnoměrně ořechy polijeme. Po zaschnutí ruby čokolády si připravíme čokoládu s černým barvivem a pomocí štětečku doladíme ořechy do podoby berušky.

Linecká kolečka s chilli papričkami (originální v surovinách)

Recept:

Hladká mouka 200 g
Cukr moučka 60 g
Máslo 100 g
Žloutky 2 kusy
Smetana 33% 1 lžíce
Citrónová kůra ½ lžičky
Vanilkový lusk ¼ kus

Postup:

Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím prosajeme mouku a cukr moučku pomocí jemného sítka. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citronovou kůru, smetanu a žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase se nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny odležet.

Odležené těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 2-3 mm. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým moučkovým cukrem, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme použít na další kolečka, v těstě nepřibyde žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. Vykrájená kolečka pečeme na 180 °C asi 10 minut.

Suroviny na polevu:

Hořká čokoláda 200 g
Tuk na polevy 5 g

Suroviny na dokončení:

Višňový džem  
Sušené chilli (dle chuti)  

Postup:

Na vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s tukem, do té postupně namáčíme horní díl koleček. Spodní část mezitím namažeme džemem smíchaným s chilli dle chuti a následně oba díly spojíme.