SŠ Brno Charbulova

Charbulova 10, Brno

Ořechy (tradiční)

Korpus

Mouka hladká pšeničná 280 g
Máslo čerstvé 210 g
Cukr moučka 170 g
Ořechy vlašské mleté (lískové) 30 g
Skořice mletá 10 g

Postup

Všechny suroviny spojíme dohromady, vypracujeme stejnorodé těsto. Těsto necháme asi hodinu odležet v chladu. Tvarujeme do formiček ořechů a pečeme při 180⁰C do zlatava.

Náplň ořechová

Máslo čerstvé 100 g
Ořechy vlašské mleté (lískový) 100 g
Cukr moučka 100 g
Rum tuzemský 5 g

Postup

Změklé máslo a ostatní suroviny spojíme do stejnorodé hmoty, kterou plníme do poloviny korpusů ořechů.

Čokoládová ganache

Čokoláda tmavá belgická 100 g
Smetana ke šlehání 33% 80 g

Postup

Rozpuštěnou čokoládu a smetanu vymícháme do hladké hmoty, kterou dávkujeme na ořechovou náplň.

Dohotovení

Vlašský ořech – půlka (lískový ořech)

Cukr moučka a vanilkový cukr na posypání

Jádra vlašských ořechů lepíme na čokoládovou ganache. Přiklopíme druhý korpus ořechů, který předem sypeme směsí cukrů.

Rohlíčky (bezlepkové)

Korpus

Cukr krystal 200 g
Vlašské ořechy mleté 100 g
Bílky čerstvé 75 g
Mandlová mouka 8 g

Postup

Cukr krystal, bílky a ořechy nahřejeme ve vodní lázni na 60 °C, poté vmícháme mandlovou mouku. Pomocí sáčku tvarujeme rohlíčky, které pečeme při 170⁰C do zlatova.

Náplň

Máslo čerstvé 250 g
Bílá čokoláda Velvet 130 g
Smetana ke šlehání 31% 114 g
Rum tuzemský 15 g
Sirup glukóza 10 g
Lusk vanilkový 1 ks

Postup

Čokoládu rozpustíme, smetanu, sirup a vanilkový lusk přivedeme k varu, nalijeme na čokoládu a promixujeme tyčovým mixérem. Necháme vychladnout. Po vychladnutí zašleháme změklé máslo a ochutíme rumem.

Dohotovení

Čokoláda tmavá 54% 200 g
Máslo kakaové 50 g

Postup

Krém pomocí sáčku stříkáme na korpusy rohlíčků. Po zatuhnutí máčíme v rozpuštěné čokoládě zředěné kakaovým máslem.

Tvary plněné (Low carb)

Korpus

Mandlová mouka 120 g
Kešu mouka 80 g
Máslo čerstvé 50 g
Xilitol 40 g
Žloutek čerstvý 20 g
Kůra z citronu Stopa
Vanilka Stopa

Postup

Všechny suroviny spojíme dohromady a vypracujeme stejnorodé těsto. Těsto necháme asi hodinu odležet v chladu. Těsto vyválíme a pomocí tvořítka vypichujeme tvary, které pečeme při 180⁰C do zlatova.

Náplň

Zlatonka zero (jemný lískooříškový krém s kakaem a kousky lískových ořechů 9%)

Dva korpusy k sobě spojíme pomocí náplně.

Tvary plněné zdobené

Korpus

Mouka hladká pšeničná 200 g
Máslo čerstvé 140 g
Cukr mletý 60 g
Vejce čerstvá 40 g
Kakao holandské 10 g

Postup

Všechny suroviny spojíme dohromady, vypracujeme stejnorodé těsto. Těsto necháme asi hodinu odležet v chladu. Těsto vyvalujeme, pomocí tvořítka vypichujeme tvary, které pečeme při 180°C do zlatova.

Náplň

Čokoláda bílá Velvet 93 g
Smetana ke šlehání 33% 63 g
Pasta pistáciová 47 g
Mléko čerstvé polotučné 45 g
Máslo kakaové 35 g
Glukóza 13 g
Sůl kuchyňská 1 g

Postup

Smetanu a mléko zahřejeme, přidáme ostatní suroviny a pomocí tyčového mixéru zpracujeme do stejnorodé hmoty. Po vychlazení pomocí sáčku s trubičkou dávkujeme mezi dva korpusy.

Dohotovení

Čokoláda bílá Velvet 150 g
Pistácie mleté 100 g
Máslo kakaové 30 g

Postup

Tvary po zatuhnutí máčíme v čokoládě zředěné kakaovým máslem, sypeme drcenou pistácií a hvězdičkami.

Tvary z červené řepy, plněné

Korpus

Červená řepa sterilovaná 120 g
Mouka hladká pšeničná 110 g
Mouka hladká pšeničná celozrnná 100 g
Máslo čerstvé 100 g
Cukr krupice 50 g
Sůl kuchyňská 1 g
Semínka slunečnicová natur 30 g (polovina korpusů)

Postup

Řepu rozmixujeme do hladka. Všechny suroviny spojíme dohromady (kromě semínek), vypracujeme stejnorodé těsto. Těsto necháme asi hodinu odležet v chladu. Těsto vyvalujeme, pomocí tvořítka vypichujeme tvary, polovinu zdobíme semínky. Pečeme při 180°C do zlatova.

Náplň

Povidla švestková 80 g
Mák mletý 40 g
Perník strouhaný 20 g
Rum tuzemský 10 g
Skořice mletá stopa

Postup

Povidla krátce zahřejeme, přidáme mák. Odstavíme z plotny, přidáme perník, rum a skořici. Ještě teplou náplní pojíme zdobený a nezdobený korpus k sobě.

Vánočka (máslová s rozinkami a mandlemi z 8 pramenů)

Těsto

Mouka hladká pšeničná 340 g
Máslo čerstvé 78 g
Rozinky 52 g
Cukr krystal 52 g
Mléko čerstvé polotučné 45 g
Vejce 45 g
Droždí čerstvé 22 g
Zlepšující přípravek 6 g
Citropasta (šťáva, kúra z citronu) 6 g
Cukr vanilin 3 g
Sůl kuchyňská 3 g
Mandle na posyp Podle potřeby

Postup

Z mléka, droždí a části mouky připravíme omládek. K vyzrálému omládku přidáme ostatní suroviny a vše důkladně propracujeme do hladkého těsta. Po 30ti minutách těsto přetužíme, následně rozvážíme na kousky, které po nakynutí svineme do rohlíků. Nakynuté rohlíky rozválíme do pramenů, které spleteme, jednotlivé pletence sesadíme do pater a vánočku odsadíme na plech. Po 40ti minutách kynutí při 30°C, 75% relativní vlhkosti vánočku mašlujeme vejci, sypeme mandlemi a pečeme 40 minut při 180°C.

Věnec ořechový

Těsto

Mouka hladká pšeničná 260 g
Máslo čerstvé 50 g
Cukr krystal 36 g
Mléko čerstvé polotučné 70 g
Vejce 30 g
Droždí čerstvé 13 g
Zlepšující přípravek 5 g
Citropasta (šťáva, kúra z citronu) 4 g
Cukr vanilin 2 g
Sůl kuchyňská 3 g

Postup

Z mléka, droždí a části mouky připravíme omládek. K vyzrálému omládku přidáme ostatní suroviny a vše důkladně propracujeme do hladkého těsta. Po 30ti minutách těsto přetužíme, následně rozvážíme na kousky, které po nakynutí rozválíme na pláty.

Náplň

Ořechy vlašské 100 g
Cukr krupice 55 g
Mléko čerstvé polotučné 45 g
Strouhanka 20 g
Cukr vanilin 5 g

Postup

Mléko a cukr přivedeme k varu, přidáme mleté ořechy a krátce povaříme. Do vychladlé směsi vmícháme zbylé suroviny.

Na pláty těsta rozetřeme připravenou náplň, pláty svineme do rolád, které podélně nařízneme a stočíme do kruhu, který odsadíme na plech. Po 40ti minutách kynutí při 30°C, 75% relativní vlhkosti věnec mašlujeme vejci a pečeme 35 minut při 180°C.

Dohotovení

Sušené plody Podle potřeby
Plody ořechů Podle potřeby
Čerstvé ovoce Podle potřeby
Koření Podle potřeby
Mašličky z látky – nejedlé Podle potřeby
Špejle – nejedlé Podle potřeby
Zimostráz obecný (krušpánek) – nejedlý Podle potřeby

Postup

Věnce po upečení sestavíme do pyramidy, kterou vyztužíme pomocí špejlí. Věnce dozdobíme látkovými mašličkami, ovocem a sušenými plody, krušpánkem a kořením.