SŠ a JŠ s právem státní jazykové zkoušky

Lidická 135, Volyně, 38701

Linecké koláčky (tradiční)

Korpus:

Hladká mouka 300 g
Máslo 200 g
Cukr moučka 100 g
Vejce 1 kus
Žloutek 1 kus
Vanilkový cukr 10 g
Nastrouhané citrónové kůry ½ lžičky
Malinová nebo rybízová zavařenina  

Postup:

Prosejeme hladkou mouku a moučkový cukr, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme těsto do fólie a necháme minimálně hodinu odležet v ledničce. Rozválíme, vypichujeme požadované tvary, pečeme na 190 °C do lehce narůžovělé barvy. Po vychladnutí slepujeme zavařeninou.

Ořechové trubičky (bezlepkové)

Recept:

Bezlepkové mouky 235 g
Cukr moučka 100 g
Máslo 100 g
Mleté pražené lískové oříšky 55 g
Kakao 7 g
Vejce 1 kus

Krém:

Smetana 33% 250 g
Čokoláda 72% 250 g

Postup:

Sypké suroviny prosejeme, přidáme ostatní a vypracujeme hladké těsto, necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Těsto vyválíme, nakrájíme rádýlkem obdélníčky, namotáme na tukem lehce potřené trubičky, pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.

Svaříme smetanu, nalijeme na čokoládu, po chvíli mícháme do hladké hmoty. Necháme nejlépe do druhého dne v lednici a vyšleháme.

Vánoční hvězdičky (Low carb)

Recept:

Sušené datle 400 g
Kokosová mouka 200 g
Perníkové koření 2 lžičky
Kakao 1 lžíce
Maliny mražené 400 g

Postup:

Maliny necháme povolit, propasírujeme a rozmixujeme s 200 g datlí namočených ve vodě. Rozetřeme silnější vrstvu na pečící papír potřený kokosovým olejem, sušíme v troubě nebo sušičce podle potřeby cca 6 hodin.

Zbytek datlí rozemeleme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme placku cca 5 mm, vykrájíme hvězdičky. Z malinové placky vykrájíme ty samé tvary, mezi dvě vždy vložíme jednu perníkovou, přitiskneme a sušíme dalších cca 12 hodin.

Banánové košíčky (originální v designu)

Recept:

Sušené fíky 150 g
Čokoláda 56% 150 g
Strouhaný kokos 60 g

Krém:

Zralé banány 3 kusy
Strouhaný kokos 60 g
Javorový sirup (med) 15 g
Limetková šťáva  

Postup:

V míse rozmixujeme fíky, čokoládu a strouhaný kokos. Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme placku, překryjeme fólií a necháme 20 minut v lednici odležet. Vykrojíme z těsta kolečka, vložíme do košíčků, necháme znovu ztuhnout. Opatrně vyklopíme a plníme krémem.

Rozmačkáme banány, přidáme kokos, sirup a zakápneme limetkou. Plníme košíčky.

Špenátové stromečky (originální v surovinách)

Recept:

Mleté mandle 65 g
Kokosová mouka 100 g
Rozmixovaný bio špenát 55 g
Med 65 g
Kokosový olej 1,5 lžíce
Špetka soli  
Vanilkový cukr  
Limetková šťáva  

Krém:

Malé bílky 2 kusy
Cukr krupice 75 g
Máslo 100 g
Špetka soli  
Limetková šťáva  

Postup:

Všechny ingredience smícháme, rozválíme placku, necháme odležet pod fólií v lednici. Vykrájíme stromečky, naplníme krémem.

Bílky, cukr, sůl nahřejeme na 72 °C, potom 10 minut šleháme vysokou rychlostí a nakonec zašleháme máslo. Dochutíme limetkovou šťávou.

Máslová Vánočka

Recept:

Polohrubá mouka 250 g
Hladká mouka 250 g
Máslo 100 g
Cukr krupice 100 g
Mléko 200 ml
Žloutky 5 kusů
Droždí 40 g
Rozinky 40 g
Rum 50 ml
Sůl špetka
Nastrouhaná kůra ½ citrónu
Mandlové plátky 60 g

Postup:

V malé části vlažného mléka rozmícháme droždí, trochu cukru a mouky. Do mísy prosejeme mouky, přidáme zbytek cukru, sůl, část mandlí, kvásek. Do vlažného mléka rozmícháme 4 žloutky, citrónovou kůru a vlažné rozpuštěné máslo s rumem a rozinkami. Vymícháme hladké těsto a necháme hodinu kynout. Poté upleteme vánočku, dáme na plech s pečícím papírem a necháme opět kynout, alespoň ½ hodiny. Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlovými plátky. Upečeme v předehřáté troubě cca 170 °C 40 minut.