SŠ a JŠ s právem státní jazykové zkoušky
Lidická 135, Volyně, 38701
Linecké koláčky (tradiční)
Korpus:
Hladká mouka | 300 g |
Máslo | 200 g |
Cukr moučka | 100 g |
Vejce | 1 kus |
Žloutek | 1 kus |
Vanilkový cukr | 10 g |
Nastrouhané citrónové kůry | ½ lžičky |
Malinová nebo rybízová zavařenina |
Postup:
Prosejeme hladkou mouku a moučkový cukr, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme těsto do fólie a necháme minimálně hodinu odležet v ledničce. Rozválíme, vypichujeme požadované tvary, pečeme na 190 °C do lehce narůžovělé barvy. Po vychladnutí slepujeme zavařeninou.
Ořechové trubičky (bezlepkové)
Recept:
Bezlepkové mouky | 235 g |
Cukr moučka | 100 g |
Máslo | 100 g |
Mleté pražené lískové oříšky | 55 g |
Kakao | 7 g |
Vejce | 1 kus |
Krém:
Smetana 33% | 250 g |
Čokoláda 72% | 250 g |
Postup:
Sypké suroviny prosejeme, přidáme ostatní a vypracujeme hladké těsto, necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Těsto vyválíme, nakrájíme rádýlkem obdélníčky, namotáme na tukem lehce potřené trubičky, pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.
Svaříme smetanu, nalijeme na čokoládu, po chvíli mícháme do hladké hmoty. Necháme nejlépe do druhého dne v lednici a vyšleháme.
Vánoční hvězdičky (Low carb)
Recept:
Sušené datle | 400 g |
Kokosová mouka | 200 g |
Perníkové koření | 2 lžičky |
Kakao | 1 lžíce |
Maliny mražené | 400 g |
Postup:
Maliny necháme povolit, propasírujeme a rozmixujeme s 200 g datlí namočených ve vodě. Rozetřeme silnější vrstvu na pečící papír potřený kokosovým olejem, sušíme v troubě nebo sušičce podle potřeby cca 6 hodin.
Zbytek datlí rozemeleme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme placku cca 5 mm, vykrájíme hvězdičky. Z malinové placky vykrájíme ty samé tvary, mezi dvě vždy vložíme jednu perníkovou, přitiskneme a sušíme dalších cca 12 hodin.
Banánové košíčky (originální v designu)
Recept:
Sušené fíky | 150 g |
Čokoláda 56% | 150 g |
Strouhaný kokos | 60 g |
Krém:
Zralé banány | 3 kusy |
Strouhaný kokos | 60 g |
Javorový sirup (med) | 15 g |
Limetková šťáva |
Postup:
V míse rozmixujeme fíky, čokoládu a strouhaný kokos. Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme placku, překryjeme fólií a necháme 20 minut v lednici odležet. Vykrojíme z těsta kolečka, vložíme do košíčků, necháme znovu ztuhnout. Opatrně vyklopíme a plníme krémem.
Rozmačkáme banány, přidáme kokos, sirup a zakápneme limetkou. Plníme košíčky.
Špenátové stromečky (originální v surovinách)
Recept:
Mleté mandle | 65 g |
Kokosová mouka | 100 g |
Rozmixovaný bio špenát | 55 g |
Med | 65 g |
Kokosový olej | 1,5 lžíce |
Špetka soli | |
Vanilkový cukr | |
Limetková šťáva |
Krém:
Malé bílky | 2 kusy |
Cukr krupice | 75 g |
Máslo | 100 g |
Špetka soli | |
Limetková šťáva |
Postup:
Všechny ingredience smícháme, rozválíme placku, necháme odležet pod fólií v lednici. Vykrájíme stromečky, naplníme krémem.
Bílky, cukr, sůl nahřejeme na 72 °C, potom 10 minut šleháme vysokou rychlostí a nakonec zašleháme máslo. Dochutíme limetkovou šťávou.
Máslová Vánočka
Recept:
Polohrubá mouka | 250 g |
Hladká mouka | 250 g |
Máslo | 100 g |
Cukr krupice | 100 g |
Mléko | 200 ml |
Žloutky | 5 kusů |
Droždí | 40 g |
Rozinky | 40 g |
Rum | 50 ml |
Sůl | špetka |
Nastrouhaná kůra | ½ citrónu |
Mandlové plátky | 60 g |
Postup:
V malé části vlažného mléka rozmícháme droždí, trochu cukru a mouky. Do mísy prosejeme mouky, přidáme zbytek cukru, sůl, část mandlí, kvásek. Do vlažného mléka rozmícháme 4 žloutky, citrónovou kůru a vlažné rozpuštěné máslo s rumem a rozinkami. Vymícháme hladké těsto a necháme hodinu kynout. Poté upleteme vánočku, dáme na plech s pečícím papírem a necháme opět kynout, alespoň ½ hodiny. Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlovými plátky. Upečeme v předehřáté troubě cca 170 °C 40 minut.