Sou Gastronomická a Hotelová Braník

Vrbová 1233, Praha 4

Pařížské rohlíčky (tradiční na 40-45 kusů)

Ořechová hmota:

Cukr krupice 260 g
Vlašské ořechy 100 g
Bílky 100 g
Mandlová mouka 30-35 g

Postup na ořechovou hmotu:

Všechny suroviny dáme do mixéru nebo food procesoru a společně rozmixujeme do hladké konzistence. Těsto dáme do misky, zakryjeme folií a necháme do druhé dne v lednici odležet. Druhý den si těsto přendáme do sáčku s hladkou trubičkou o průměru 9-10 mm a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkáme rohlíčky. Při pečení lehce nabydou. Z této dávky jich vyjde asi 45, přesně na dva plechy. Rohlíčky necháme na plechu 20-30 minut zaschnout, mezitím si předehřejeme troubu na 190 stupňů (horní + spodní ohřev). Prvních pět minut rohlíčky pečeme na 190 stupňů, pak teplotu zvýšíme na 220 °C a zhruba 5-8 minut dopékáme (dle velikosti). Pečlivě hlídáme, abychom je nespálili. Rohlíčky necháme na plechu zcela vychladnout, pak opatrně z papíru sloupneme. Pro snadnější odloupnutí otočíme rohlíčky i s papírem vzhůru nohama a papír navlhčíme.

Pařížská šlehačka:

Smetana na šlehání 33% 300 g
Hořká čokoláda Callebaut 811 (54,5%) 120 g

Postup na pařížskou šlehačku:

Polovinu smetany zahřejeme pod bod varu a nalijeme na čokoládu. Necháme chvilku odstát, pak promícháme a promixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme druhou polovinu studené smetany a znovu promixujeme. Hotovou směs zakryjeme na povrchu folií a dáme do lednice aspoň na 8 hodin vychladit, nejlépe přes noc. Dobře vychlazený krém vyšleháme, přendáme do sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme na upečené rohlíčky. Dáme do lednice pořádně vychladit, před potahováním polevou můžeme rohlíčky na pár minut i zamrazit.

Čokoládová poleva:

Hořká čokoláda Callebaut 811 (54,5%) 200 g
Rostlinný olej 50 g

Postup na čokoládovou polevu:

Asi dvě třetiny čokolády rozpustíme, přisypeme zbytek čokolády a mícháme do úplného rozpuštění. Přilijeme olej a dobře promícháme. Polevu necháme zcela vychladnout, pak v ní postupně máčíme rohlíčky. V lednici necháme do druhého dne rozležet. Pařížské rohlíčky připravujte jen pár dní před Vánoci.

Arašídové cukroví s extra slaným karamelem (bezlepkové)

Těsto:

Moučkový cukr 100 g
Mleté nesolené arašídy 400 g
Máslo 230 g

Postup na těsto:

Všechny suroviny smícháme, těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu odležet do lednice. Po odležení těsto rozválíme a vypichujeme kolečka o průměru cca 3 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 15 minut.

Extra Slaný karamel:

Cukr krupice 60 g
Smetana na šlehání 60 g
Máslo 30 g
Mořská sůl 2 g

Postup na karamel:

V hrnci se silným dnem utavíme cukr na karamel, zalijeme po částech horkou smetanu se solí a následně promícháme. Směs přelijeme do misky, přidáme kousky másla a mícháme do úplného rozpuštění. Zakryjeme fólií a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Karamel lze připravit i den předem. Před plněním si karamel přendáme do malého zdobícího sáčku (bez zdobící trubičky).

Máslový krém se slaným karamelem:

Cukr krupice 120 g
Smetana ke šlehání 33 % 100 g
Mořská sůl 4 g
Máslo 100 g

Postup na máslový krém:

V hrnci se silným dnem utavíme cukr na karamel, zalijeme po částech horkou smetanu se solí a následně promícháme. Směs přelijeme do misky a za občasného míchání necháme zchladnout a lehce zhoustnout. Následně po částech všleháme na kousky pokrájené studené máslo. Ke konci šleháme na max. otáčky, aby byl krém světlý a nadýchaný. Pokud není dostatečně pevný, dáme ho na chvíli vychladit a znovu našleháme. Po našleháni ihned použijeme.

Karamelová poleva:

Karamelová čokoláda Callebaut 100-120 g
Kakaové máslo 10-12 g
Sůl Maldon  

Postup na karamelovou polevu:

Asi dvě třetiny čokolády a kakaové máslo dáme do mísy a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme zbylou třetinu a mícháme do úplného rozpuštění. Čokoládovou polevu necháme zchladnout a potahujeme jí ztuhlá kolečka, která posypeme vločkami soli. Hotové cukroví necháme dobře zatuhnout a poté skladujeme v uzavřené krabici v chladu.

Dohotovení:

Máslový krém naneseme pomocí sáčku s řezanou trubičkou po obvodu koleček, doprostřed vmáčkneme trochu slaného karamelu a přiklopíme druhým kolečkem. Naplněné cukroví dáme ztuhnout do lednice.

Malinové kuličky v čokoládě (Low carb na 15 kuliček)

Suroviny a pomůcky:

Silikonová forma na dezerty – Truffles 20 ml – nemusí být

Těsto:

Mražené maliny 300 g
Smetana ke šlehání 35% 50 ml
Máslo 50 g
Čokoláda 65% 100 g

Na dohotovení:

Čokoláda 65% 200 g
Lyofilizované maliny 50 g
Sůl  
Skořice  

Postup:

Nejprve si rozmixujeme maliny, kterými naplníme formu na truffles a dáme do mrazáku úplně ztuhnout. Pokud formu nemáme, tak tuto část receptu přeskočíme a čokoládovou směsí obalujeme jednotlivé zmrzlé maliny.

Ve vodní lázni zahřejeme smetanu, nalámanou čokoládu a máslo a necháme vše zahřát. Směs poté překryjeme fólií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Následně vše promícháme tak, aby nám vytvořil hladký krém. Hotovou směs vložíme na cca 2 hodiny do lednice. Pokud se Vám při chlazení oddělí tuk, stačí ho z povrchu lžící seškrábnout.

Z mrazáku vyjmeme malinové kuličky, které obalujeme čokoládovou směsí. Ty potom vyskládáme na talíř a vložíme na 20-30 minut do mrazáku. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme sůl a skořici dle chuti a promícháme. Hotové kuličky vyjmeme z mrazáku a obalujeme v čokoládě. Ihned po obalení posypeme rozdrcenými lyofilizovanými malinami.

Hotové kuličky skladujeme v lednici nebo mrazáku.

Vánoční ozdoby (originální v designu 15 kusů)

Skořicovo-zázvorový krém:

Bílé čokolády Callebaut 32% 100 g
Smetany ke šlehání min. 33% 50 ml
Mleté skořice 1/2 lžičky
Mletého zázvoru 2 lžičky
Silikonová forma na dezerty – truffles 20 ml  

Postup na skořicovo-zázvorový krém:

Čokoládu dáme do misky společně s kořením a zalijeme horkou smetanou. Necháme za stálého míchání rozpustit a pomocí tyčového mixéru vymícháme do hladké emulze. Na povrchu zakryjeme folií a necháme v lednici vychladit do druhého dne. Druhý den přidáme 100 ml smetany a promícháme metlou. Krém si přendáme do zdobícího sáčku a naplníme jím do 2/3 formu na truffles, do středu vložíme malou kuličku brownies a doplníme krémem. Cukrářskou kartou uhladíme povrch a vložíme do mrazáku.

Brownies z bílé čokolády:
Máslo 100 g
Bílá čokoláda Callebaut 32% 100 g
Vejce 1 kus
Cukr krupice 75 g
Hladká mouka 50 g
Sůl špetka

Postup na brownies:

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a promícháme. Poté necháme zchladnout. K vyšlehaným vejcím s cukrem postupně pomalu vmícháme čokoládovou směs. Nakonec po částech přidáme prosátou mouku a špetku soli. Těsto vlijeme do menší hranaté formy vyložené pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-25 minut. Po vychladnutí si vytvarujeme 15 malých kuliček.

Linecká kolečka:
Hladká mouka 52 g
Cukr moučka 17 g
Máslo 35 g
Žloutek 1 kus

Postup na linecká kolečka:

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme zabalené alespoň hodinu odpočívat v lednici. Těsto rozválíme a vypichujeme z něj vroubkovaná kolečka o průměru 3-4 cm, která pečeme na perforované podložce. Po upečení necháme vychladnout.

Dohotovení:
  • Červený velvet sprej
  • Zlatá nebo jiná prachová barva
  • Modelovací hmota Saracino
  • Bílá čokoláda Callebaut 32%

Postup na dohotovení:

Zmrzlé ozdoby vyndáme ze silikonové formy, přestříkáme červeným velvet sprejem a dáme do lednice. Mezitím si z modelovací hmoty vymodelujeme poutko a záponky a poprášíme zlatou nebo jinou prachovou barvou. Obojí k ozdobě přiděláme pomocí vody. Když máme hotovo, ozdoby dáme vychladit do lednice.

Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Na každé linecké kolečko kápneme trochu čokolády, abychom k němu ozdobu „přilepili“.