Sou Čáslav
Náměstí Jana Žižky 75, Čáslav
Linecké hvězdičky (tradiční)
Recept
Hladká mouka | 470 g |
Máslo | 310 g |
Cukr moučka | 150 g |
Vanilka | 10 g |
Citronová kůra | 5 g |
Marmeláda na slepení | Podle potřeby |
Čokoláda | Podle potřeby |
Postup
Hladkou mouku a cukr moučku prosejeme, přidáme máslo, vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a zpracujeme v hladké těsto, které necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Z těsta vyválíme plát o tloušťce 2-3 mm a vypichujeme požadované tvary. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů 10-12 minut. Po vychladnutí potáhneme vrchní korpus čokoládou a posypeme cukrem moučkou. Poté slepujeme marmeládou.
Pražské slzičky (bezlepkové)
Recept
Mleté ořechy | 100 g |
Cukr moučka | 125 g |
Bílky | 50 g |
Náplň - pařížská
Šlehačka | 100 g |
Cukr krupice | 100 g |
Kakao | 7 g |
Čokoláda na potažení | Podle potřeby |
Postup
Bílky, cukr a ořechy smícháme a necháme odležet do druhého dne. Plechy potřeme tukem a posypeme moukou. Hmotu dáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a stříkáme na připravené plechy do tvaru slziček. Pečeme na 170 stupňů 8-10 minut.
Ganáž
Čokoládu přelijeme vroucí šlehačkou, necháme rozpustit a vychladíme. Nejlépe do druhého dne. Vyšleháme a stříkáme sáčkem s vroubkatou trubičkou na vychladlé korpusy. Necháme zatuhnout a potahujeme v čokoládě, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni.
Višňové kokosky (Low carb)
Recept
Datle | 100 g |
Ořechy | 100 g |
Sušené Višně | 100 g |
Kokos na ozdobu | Podle potřeby |
Postup
Datle, ořechy (kokos) a sušené ovoce rozmixujeme nebo umeleme. Tvarujeme kuličky, do kterých zabalíme větší kousek sušeného ovoce, které jsme použili (višně). Obalíme v kokosu, můžeme obalit v potravinářském pudru. (Sušené ovoce použijte dle své chuti)
Zlaté oči (originální v designu)
Recept
Hladká mouka | 250 g |
Cukr moučka | 137 g |
Máslo | 200 g |
Kakao | 16 g |
Mleté ořechy | 100 g |
Vejce | 50 g |
Marmeláda na slepení | Podle potřeby |
Ganáž
Šlehačka | 100 g |
Čokoláda | 100 g |
Čokoláda na potažení (tmavá, bílá) | Podle potřeby |
Postup
Z hladké mouky, cukr moučky, másla, kakaa, ořechů (mletých) a vajec vypracujeme hladké těsto. Necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Vyválíme plát o tloušťce 3-4 mm a vypichujeme kolečka a zároveň měsíčky. Pečeme na plechu na pečícím papíře při teplotě 180 stupňů 10-12 min. Po vychladnutí potáhneme měsíčky bílou čokoládou a přestříkáme tmavou čokoládou. Kolečka potřeme marmeládou a přilepíme potažený měsíček. Spodek kolečka potáhneme tmavou čokoládou tak, aby marmeláda byla zakrytá. Necháme ztuhnout.
Ganáž:
Čokoládu zalijeme vroucí šlehačkou až se rozpustí, necháme vychladit v lednici do druhého dne, vyšleháme a stříkáme sáčkem s vroubkovanou trubičkou na slepená kolečka do tvaru pusinky (oko), dozdobíme dekorační cukrovinkou.
Jahodový dáreček (originál v surovinách)
Recept:
Jahod - lyofilizované | 30 g |
Máslo | 125 g |
Cukr moučka | 100 g |
Ořechy | 25 g |
Piškoty | 100 g |
Vanilka | 10 g |
Sušené mléko | 10 g |
Čokoláda | |
Jahody na ozdobu |
Postup:
Z mletých piškotů, cukru moučky, másla, ořechů, sušeného mléka, vanilky, vypracujeme hmotu, necháme chvilku ztuhnout. Stejnoměrnými dílky plníme lyofilizovanými jahodami, které zabalíme, aby byly uprostřed. Pomocí tvořítka stlačujeme do tvaru kostiček. Po zatuhnutí potahujeme v čokoládě, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni. Dozdobíme kouskem ovoce a potravinářským pudrem.