Sou Čáslav

Náměstí Jana Žižky 75, Čáslav

Linecké hvězdičky (tradiční)

Recept

Hladká mouka 470 g
Máslo 310 g
Cukr moučka 150 g
Vanilka 10 g
Citronová kůra 5 g
Marmeláda na slepení Podle potřeby
Čokoláda Podle potřeby

Postup

Hladkou mouku a cukr moučku prosejeme, přidáme máslo, vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a zpracujeme v hladké těsto, které necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Z těsta vyválíme plát o tloušťce 2-3 mm a vypichujeme požadované tvary. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů 10-12 minut. Po vychladnutí potáhneme vrchní korpus čokoládou a posypeme cukrem moučkou. Poté slepujeme marmeládou.

Pražské slzičky (bezlepkové)

Recept

Mleté ořechy 100 g
Cukr moučka 125 g
Bílky 50 g

Náplň - pařížská

Šlehačka 100 g
Cukr krupice 100 g
Kakao 7 g
Čokoláda na potažení Podle potřeby

Postup

Bílky, cukr a ořechy smícháme a necháme odležet do druhého dne. Plechy potřeme tukem a posypeme moukou. Hmotu dáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a stříkáme na připravené plechy do tvaru slziček. Pečeme na 170 stupňů 8-10 minut.

Ganáž

Čokoládu přelijeme vroucí šlehačkou, necháme rozpustit a vychladíme. Nejlépe do druhého dne. Vyšleháme a stříkáme sáčkem s vroubkatou trubičkou na vychladlé korpusy. Necháme zatuhnout a potahujeme v čokoládě, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni.

Višňové kokosky (Low carb)

Recept

Datle 100 g
Ořechy 100 g
Sušené Višně 100 g
Kokos na ozdobu Podle potřeby

Postup

Datle, ořechy (kokos) a sušené ovoce rozmixujeme nebo umeleme. Tvarujeme kuličky, do kterých zabalíme větší kousek sušeného ovoce, které jsme použili (višně). Obalíme v kokosu, můžeme obalit v potravinářském pudru. (Sušené ovoce použijte dle své chuti)

Zlaté oči (originální v designu)

Recept

Hladká mouka 250 g
Cukr moučka 137 g
Máslo 200 g
Kakao 16 g
Mleté ořechy 100 g
Vejce 50 g
Marmeláda na slepení Podle potřeby

Ganáž

Šlehačka 100 g
Čokoláda 100 g
Čokoláda na potažení (tmavá, bílá) Podle potřeby

Postup

Z hladké mouky, cukr moučky, másla, kakaa, ořechů (mletých) a vajec vypracujeme hladké těsto. Necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Vyválíme plát o tloušťce 3-4 mm a vypichujeme kolečka a zároveň měsíčky. Pečeme na plechu na pečícím papíře při teplotě 180 stupňů 10-12 min. Po vychladnutí potáhneme měsíčky bílou čokoládou a přestříkáme tmavou čokoládou. Kolečka potřeme marmeládou a přilepíme potažený měsíček. Spodek kolečka potáhneme tmavou čokoládou tak, aby marmeláda byla zakrytá. Necháme ztuhnout.

Ganáž:

Čokoládu zalijeme vroucí šlehačkou až se rozpustí, necháme vychladit v lednici do druhého dne, vyšleháme a stříkáme sáčkem s vroubkovanou trubičkou na slepená kolečka do tvaru pusinky (oko), dozdobíme dekorační cukrovinkou.

Jahodový dáreček (originál v surovinách)

Recept:

Jahod - lyofilizované 30 g
Máslo 125 g
Cukr moučka 100 g
Ořechy 25 g
Piškoty 100 g
Vanilka 10 g
Sušené mléko 10 g
Čokoláda  
Jahody na ozdobu  

Postup:

Z mletých piškotů, cukru moučky, másla, ořechů, sušeného mléka, vanilky, vypracujeme hmotu, necháme chvilku ztuhnout. Stejnoměrnými dílky plníme lyofilizovanými jahodami, které zabalíme, aby byly uprostřed. Pomocí tvořítka stlačujeme do tvaru kostiček. Po zatuhnutí potahujeme v čokoládě, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni. Dozdobíme kouskem ovoce a potravinářským pudrem.