SOŠ A SOU Roudnice nad Labem

Neklanova 1806, Roudnice nad Labem

Linecké dortíčky s lemon curd, jahodovou marmeládou a citrónovou polevou (tradiční)

Linecké těsto:

Hladká mouka 190 g
Moučkový cukr 63 g
Žloutky 18 g
Mléko 9 g
Máslo 112 g
Citrónová kůra 5 g

Postup:

Všechny sypké suroviny prosejeme sítkem a smícháme. Přidáme ostatní suroviny a v robotu umícháme kompaktní těsto. Necháme v lednici odpočinout. Vyválíme těsto a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme na 160°C 8-10 minut.

Lemon curd:

Citronová šťáva 65 g
Vejce 45 g
Žloutky 10 g
Cukr krystal 45 g
Máslo 90 g
Želatina 1 plátek
Sůl 0,5 g

Postup:

Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Do hrnce dáme citronovou šťávu, poté vejce, žloutky, cukr a sůl. Za stálého míchání na mírném ohni zahřejeme směs na 85°C. Vznikne krásně nadýchaný a napěněný krém, do kterého přidáme už mimo plotnu želatinu. Krém přelijeme do vyšší nádoby a zchladíme na 50°C, poté pomocí ponorného mixéru zapracujeme máslo. Krém přelijeme do misky, přikryjeme na kontakt potravinářskou folií a dáme vychladit do lednice.

Citronová poleva:

Velvet čokoláda 150 g
Kakaové máslo 20 g
Citrónová kůra 50 g

Postup:

Čokoládu s kakaovým máslem rozpustíme v mikrovlnné troubě a přidáme citronovou kůru. Upečené tvary (kytičky) naplníme krémem a marmeládou. Pomocí sáčku přestříkáme nebo máčíme v připravené čokoládové polevě, zdobíme sušeným kvítkem z růže.

Pistáciové košíčky se slaným karamelem a pistáciovou ganache (bezlepkové)

Těsto na košíčky:

Rýžová mouka 165 g
Vejce 40 g
Pistáciová mouka 65 g
Sůl 1 g
Cukr moučka 53 g
Máslo 90 g

Postup:

Utřeme máslo s cukrem, přidáme pistáciovou moučku, vejce a sůl. Nakonec přidáme rýžovou mouku. Těsto plníme do formiček a pečeme na 160°C asi 10 minut.

Slaný karamel:

Glukóza 50 g
Cukr krystal 75 g
Sůl 4 g
Smetana 80 g
Máslo 50 g

Postup:

Do hrnce dáme glukózu, cukr, sůl a necháme zkaramelizovat. Přidáme smetanu a povaříme. Necháme vychladit na 45°C a ponorným mixérem zapracujeme máslo.

Pekanové praliné:

Pekanové ořechy 200 g
Cukr krupice 200 g

Postup:

Pekany opražíme v troubě na 170°C asi 15 minut. Cukr zkaramelizujeme do středně tmavého karamelu, přidáme ořechy a vylijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Necháme zcela vychladnout. Rozlámeme na menší kusy a rozmixujeme do hladké pasty.

Pistáciová ganache:

Smetana 1 160 g
Smetana 2 130 g
Velvet čokoláda 100 g
Pistáciová pasta 30 g
Želatina 1,25 plátků
Sůl 1,25 g

Postup:

Plátkovou želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Zahřejeme smetanu 1, přidáme želatinu a nalijeme na čokoládu s pistáciovou pastou a solí. Promixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu 2 a znovu promixujeme. Necháme alespoň 4 hodiny odležet v lednici.

Pekanové glazé:

Voda 100 g
Cukr krupice 90 g
Želatina 3 plátky
Glukóza 100 g
Kondenzované mléko 60 g
Pekanové praliné 120 g

Postup:

Vodu, cukr a glukózu přivedeme k varu. Přidáme kondenzované mléko, praliné a promixujeme ponorným mixérem.

Dohotovení:

Do upečeného košíčku nastříkáme slaný karamel a pekanové praliné. Pistáciovou ganache nastříkáme hladkou trubičkou po obvodu košíčku a část ganache dáme do pralinkových forem zmrazit. Poté zmrazenou ganache vyloupneme, polijeme pekanovým glazé a vložíme do středu košíčku.

Banánové sušenky (Low carb)

Těsto:

Zralý banán 60 g
Arašídové máslo 40 g
Vejce 50 g
Máslo 20 g
Mleté mandle 80 g
Erythritor 20 g
Skořice 2 g
Prášek do pečiva 5 g

Postup:

Banán rozmačkáme vidličkou a smícháme s arašídovým máslem, máslem a vejci. Vše vyšleháme, aby se ingredience dobře spojily. Přidáme sypké ingredience a vypracujeme řidší lepivé těsto. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na pečící papír požadované tvary. Pečeme na 175°C 10-12 minut.

Ořechový krém:

Smetana 150 g
Erythritor 100 g
Máslo 100 g
Pasta z vlašských ořechů 100 g
Vejce 50 g
Rum 5 lžiček
Brusinky bez cukru 10 g

Postup:

V hrnci smícháme smetanu, vejce a erythritol. Za stálého míchání na mírném ohni zahřejeme směs na 85°C. Zahřátou směs přelijeme na ořechovou pastu s rumem a pomocí ponorného mixéru zapracujeme máslo. Necháme vychladit v lednici.

Čokoládová dekorace:

Hořká čokoláda 100 g
Mikrio 1 g
Zlatý prach -

Postup:

Čokoládu zahřejeme na 45°C a vytemperujeme z mikriem. Vyjmeme na folii a po částečném zatuhnutí vykrajujeme kroužky, které potřeme zlatým prachem.

Dokončení:

Na upečenou sušenku natříkáme krém a ozdobíme čokoládou a sušenou brusinkou.

Indiánkové stromečky s malinovým meringem a pistáciovou čokoládou (originální v designu)

Buflery:

Bílky 60 g
Žloutky 40 g
Hladká mouka 65 g
Cukr moučka 65 g
Sůl 1 g

Postup:

Vyšleháme bílky se solí do pěny. Postupně přidáváme cukr a vyšleháme do hustého sněhu. Přidáme žloutky a následně na nejnižší výkon zapracujeme prosátou mouku. Stříkáme na plech malé piškoty, které pečeme na 160°C asi 10 minut.

Meringue:

Cukr krystal 150 g
Cukr moučka 22 g
Malinové pyré 120 g
Voda 30 g
Albumin 14,5 g
Kyselina citronová 0,3 g

Postup:

Vyšleháme dohromady všechny suroviny kromě cukru moučky a kyseliny citronové. Ty přidáme až po vyšlehání hustého sněhu.

Poleva pistácie:

Velvet čokoláda 150 g
Pistáciová pasta 20 g
Kakaové máslo 25 g

Postup:

Čokoládu s kakaovým máslem rozpustíme v mikrovlnné troubě a přidáme pistáciovou pastu.

Dokončení:

Na upečené piškoty stříkáme meringue řezenou trubičkou do tvaru stromečku a máčíme v polevě.

Choux se šlehanou ganache s růžovým pepřem a mandarinkové compolé s timut pepřem (originál v surovinách)

Odpalované těsto:

Voda 95 g
Mléko 95 g
Máslo 85 g
Sůl 4 g
Cukr krystal 4 g
Mouka hladká 220 g
Vejce 380 g

Postup:

Mléko, vodu, máslo, sůl a cukr dáme do hrnce a pomalu přivedeme k varu. Přidáme mouku a „odpalujeme“ dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku a stěny hrnce. Vzniklou hmotu přendáme do robotu a po částečném zchladnutí začneme zapracovávat vejce. Stříkáme hladkou trubičkou na vymazaný plech malé polokouličky. Na které lehce položíme vykrájená kolečka – croustillantu. Pečeme na 200°C 15-18 minut.

Croustillant:

Máslo 75 g
Mouka hladká 90 g
Cukr krystal 90 g
Červené barvivo podle potřeby

Postup:

Smícháme všechny ingredience dohromady v kompaktní těsto a vyválíme mezi dva pečící papíry. Dáme zmrazit. Po zmrazení vykrajujeme požadované tvary, které pokládáme na odpalované těsto.

Mandarinkové compoté:

Pectin NH 5 g
Cukr krystal 45 g
Grep pyré 60 g
Bergamot pyré 100 g
Timut pepř 1 g
Kyselina citronová 0,4 g
Mandarinková dužina 150 g

Postup:

Cukr smícháme s pectinem. Obě pyré, dužinu a pepř zahřejeme na 40°C, přidáme cukr s pectinem a přivedeme k varu. Nakonec přidáme kyselinu a znovu provaříme. Hotové compoté přelijeme do misky, zakryjeme potravinářskou folií a necháme vychladit.

Šlehaná ganache s růžovým pepřem:

Smetana 1 100 g
Smetana 2 120 g
Glukóza 5 g
Invertní cukr 5 g
Limetová šťáva 12 g
Velvet čokoláda 33 80 g
Želatina 0,75 plátků
Růžový pepř 2 g

Postup:

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu 1, glukózu, invertní cukr, pepř a limetkovou šťávu zahřejeme. Přidáme želatinu, přelijeme na čokoládu a ponorným mixérem promixujeme. Přidáme smetanu 2 a znovu promixujeme. Přikryjeme na kontakt potravinářskou folií, necháme vychladit a poté ganache vyšleháme.

Čokoládová dekorace:

Ruby čokoláda 100 g
Mikrio 1 g
Malinový prach podle potřeby

Postup:

Čokoládu zahřejeme na 45°C a vytemperujeme s mikriem. Folii na čokoládu

Vánočka

Těsto:

Hladké mouky 200 g
Polohrubé mouky 100 g
Krupicového cukru 70 g
Vanilkového cukru 1 ks
Čerstvého droždí 42 g
Tonka fazole 1 kus
Muškátového oříšku mletý 2 g
Strouhané citronové kůry 3 g
Sůl 5 g
Žloutky 55 g
Vlažného mléka 100 g
Změklé máslo 70 g
hrst rozinek namočených v tuzemáku hrst mandlí, nasekaných najemno   

Postup:

Promíchejte oba druhy mouky a přisypte krupicový i vanilkový cukr, rozdrobené droždí, koření, citronovou kůru a sůl. Přidáme žloutky, zamícháme a poté přilijeme vlažné mléko. Hněteme na nejnižší rychlost a zhruba po deseti minutách zvýšíme otáčky. Když se těsto spojí, přidáme máslo a vypracujeme měkké nelepivé těsto. Úplně nakonec vsypeme slité rozinky a mleté mandle. Vypracujeme bochan, který vložte do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Za 20 až 40 minut by mělo zdvojnásobit objem. Vykynutý bochan rozdělíme na šest dílů a upleteme vánočku. Upletenou vánočku necháme odpočívat 20 minut na plechu vyložený pečicím papírem. Nakonec ji potřeme vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Pečte 25 až 30 minut.

Jedlá vánoční dekorace:

Modelovací hmota Saracino