SOŠ a Sou Jílové u Prahy
Šenfluková 220, 254 01, Jílové u Prahy
Linecké cukroví (tradiční)
Recept:
Máslo | 250 g |
Cukr moučka | 250 g |
Žloutky | 3 kusy |
Hladká mouka | 400 g |
Vanilkový lusk | 1 kus |
Postup:
Zpracujeme těsto, necháme 2 hodiny odležet v lednici. Vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary, pečeme na 200 °C do zbarvení, asi 5 minut.
Ingredience na dokončení:
Jahodová marmeláda | 150 g |
Bílá čokoláda na dekoraci | 150 g (rozpustíme v mikrovlnné troubě) |
Mrazem sušené ostružiny | 50 g (na dekoraci) |
Postup na dokončení:
Plníme marmeládou, zdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou a pistáciemi.
Pistáciové kuličky (bezlepkové)
Recept:
Mleté vlašské ořechy | 100 g |
Mleté pistácie | 100 g |
Bílky | 200 g |
Cukr krupice | 150 g |
Rozpuštěné máslo | 100 g |
Pistáciová pasta | 70 g |
Bílá čokoláda | 250 g (rozpuštěná v mikrovlnné troubě) |
Drcené pistácie na ozdobu | 50 g |
Postup:
Cukr ušleháme s bílky, přidáme ořechy, rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 °C do zbarvení. Necháme vychladnout, rozmačkáme a smícháme s pistáciovou pastou a rozpuštěným máslem, těsto necháme v lednici ztuhnout a tvarujeme kuličky. Opět necháme ztuhnout, máčíme v bílé čokoládě, sypeme mletými pistáciemi.
Low carb
Recept:
Jemně namleté kešu ořechy | 200 g |
Kokosová mouka | 70 g |
Strouhaný kokos | 20 g |
Citronová šťáva | 20 g |
Kokosový olej | 2 lžíce |
Čekankový sirup | 75 g |
Mleté mandle se slupkami na obalení | 100 g |
Postup:
Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky a obalujeme v mandlích.
Trubičky plněné čokoládovou náplní (originální v designu)
Recept:
Cukr moučka | 100 g |
Hladká mouka | 50 g |
Mleté mandle bez slupky | 50 g |
Rozpuštěné máslo | 50 g |
Kůra a šťáva z 1 ks bio pomeranče |
Postup:
Vytvoříme hmotu, kterou rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem do tvaru asi 5 cm oválků a pečeme na 180 °C do zlatavé barvy. Stáčíme za tepla do ruliček přes rukojeť vařečky.
Náplň:
Hořká čokoláda | 300 g |
Smetana ke šlehání 33% | 200 g |
Postup na náplň:
Smetanu svaříme, do horké přidáme čokoládu, promícháme, necháme v lednici vychladnout, plníme ruličky dřív, než zcela náplň ztuhne.
Dekorace:
Mléčná čokoláda | 350 g |
Opražené drcené vlašské ořechy | 250 g |
Postup na dekoraci:
Mléčnou čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě a máčíme v ní naplněné ztuhlé trubičky a obalujeme ve vlašských ořechách.
Mandlové čtverečky s medem (originální v surovinách)
Recept:
Těsto:
Cukr krupice | 250 g |
Máslo | 125 g |
Vejce | 2 kusy |
Hladká mouka | 750 g |
Postup:
Cukr utřeme s máslem, přidáme zbylé suroviny, necháme 2 hodiny odležet v chladničce, rozválíme na plech, na koncích těsto zvedneme, aby nám náplň nevytekla. Předpečeme asi 4 – 5 minut na 190 °C.
Náplň:
Cukr krupice | 250 g |
Smetana ke šlehání 33% | 125 g |
Mandlové plátky | 250 g |
Glukóza | 75 g |
Máslo | 190 g |
Med | 2 lžíce |
Postup:
Všechny suroviny rozpustíme najednou v hrnci za stálého míchání. Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme na 180 °C dozlatova, asi 7 minut. Krájíme po vychladnutí na čtverečky.
Dekorace:
KRABIČKA Z HOŘKÉ ČOKOLÁDY
Hořká čokoláda | 300 g |
Potahovací hmota K2 | 60 g |
Vánoční perníkový dort s povidly (jedlá dekorace)
Recept:
Těsto:
Máslo | 120 g |
Hnědý přírodní cukr | 100 g |
Vejce | 2 kusy |
Skořice | 2 lžičky |
Mletý zázvor | 1/2 lžičky |
Hřebíček | 1/2 lžičky |
Sůl | 1/4 lžičky |
Citronová kůra | 1/2 lžičky |
Hladká mouka | 260 g |
Podmáslí | 250 ml |
Kakao | 1 lžíce |
Prášek do pečiva | 1 lžička |
Postup:
Prošleháme změklé máslo s cukrem, solí, kakaem a vejci. Vmícháme podmáslí, poté postupně mouku s kořením, a nakonec kypřicí prášek. Rozděláme do vysypaných a vymazaných forem a pečeme při 175 °C asi 30-35 minut. Péct lze i v jedné formě, jen doba pečení bude delší. Korpusy necháme vychladnout a každý jednou prokrojíme.
Náplň:
Mascarpone | 250 g |
Smetana ke šlehání 33% | 100 ml |
Povidla | 5 lžic |
Postup na náplň:
Prošleháme mascarpone a opatrně k němu vmícháme ušlehanou smetanu. Dále si připravíme 5 lžic povidel. Postup při sestavení dortu: Každý korpus (kromě vrchního) potřeme trochou povidel, trochou krému a přiklopíme dalším plátem těsta. Takto pokračujeme i se zbylými korpusy.
Krém na obmazání:
Máslo | 125 g |
Bílky | 3 kusy |
Cukr krupice | 80 g |
Postup na krém:
Bílky nad parou svaříme na 71 °C, vyšleháme do vychladnutí a pak zašleháme máslo. Dort obmažeme.
Dekorace na dort:
Jedlý fondánový obrázek:
Modelovací hmota Smartflex | 1 kg |
Jedlé prachové barvy |
Dort potahujeme fondánem a dozdobíme
Vánočka
Recept:
Těsto:
Polohrubá mouka | 500 g |
Cukr krupice | 100 g |
Sůl | 3 g |
Rozpuštěné máslo | 75 g |
Vejce | 1 kus |
Rozinky naložené v rumu | 60 g |
Sekané mandle | 100 g |
Vejce na potření | 1 kus |
Kvásek:
Vlažné mléko | 150 g |
Droždí | 42 g |
Cukr krupice | 1 polévková lžíce |
Postup:
Zpracujeme těsto, necháme minimálně hodinu kynout. Těsto rozdělíme na 9 dílů a zaplétáme na copy 4 ks, 3 ks, 2 ks. Necháme znovu 25 – 30 minut vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými oloupanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.