SOŠ a Sou Jílové u Prahy

Šenfluková 220, 254 01, Jílové u Prahy

Linecké cukroví (tradiční)

Recept:

Máslo 250 g
Cukr moučka 250 g
Žloutky 3 kusy
Hladká mouka 400 g
Vanilkový lusk 1 kus

Postup:

Zpracujeme těsto, necháme 2 hodiny odležet v lednici. Vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary, pečeme na 200 °C do zbarvení, asi 5 minut.

Ingredience na dokončení:
Jahodová marmeláda 150 g
Bílá čokoláda na dekoraci 150 g (rozpustíme v mikrovlnné troubě)
Mrazem sušené ostružiny 50 g (na dekoraci)

Postup na dokončení:

Plníme marmeládou, zdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou a pistáciemi.

Pistáciové kuličky (bezlepkové)

Recept:

Mleté vlašské ořechy 100 g
Mleté pistácie 100 g
Bílky 200 g
Cukr krupice 150 g
Rozpuštěné máslo 100 g
Pistáciová pasta 70 g
Bílá čokoláda 250 g (rozpuštěná v mikrovlnné troubě)
Drcené pistácie na ozdobu 50 g

Postup:

Cukr ušleháme s bílky, přidáme ořechy, rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 °C do zbarvení. Necháme vychladnout, rozmačkáme a smícháme s pistáciovou pastou a rozpuštěným máslem, těsto necháme v lednici ztuhnout a tvarujeme kuličky. Opět necháme ztuhnout, máčíme v bílé čokoládě, sypeme mletými pistáciemi.

Low carb

Recept:

Jemně namleté kešu ořechy 200 g
Kokosová mouka 70 g
Strouhaný kokos 20 g
Citronová šťáva 20 g
Kokosový olej 2 lžíce
Čekankový sirup 75 g
Mleté mandle se slupkami na obalení 100 g

Postup:

Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky a obalujeme v mandlích.

Trubičky plněné čokoládovou náplní (originální v designu)

Recept:

Cukr moučka 100 g
Hladká mouka 50 g
Mleté mandle bez slupky 50 g
Rozpuštěné máslo 50 g
Kůra a šťáva z 1 ks bio pomeranče  

Postup:

Vytvoříme hmotu, kterou rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem do tvaru asi 5 cm oválků a pečeme na 180 °C do zlatavé barvy. Stáčíme za tepla do ruliček přes rukojeť vařečky.

Náplň:
Hořká čokoláda 300 g
Smetana ke šlehání 33% 200 g

Postup na náplň:

Smetanu svaříme, do horké přidáme čokoládu, promícháme, necháme v lednici vychladnout, plníme ruličky dřív, než zcela náplň ztuhne.

Dekorace:
Mléčná čokoláda 350 g
Opražené drcené vlašské ořechy 250 g

Postup na dekoraci:

Mléčnou čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě a máčíme v ní naplněné ztuhlé trubičky a obalujeme ve vlašských ořechách.

Mandlové čtverečky s medem (originální v surovinách)

Recept:

Těsto:
Cukr krupice 250 g
Máslo 125 g
Vejce 2 kusy
Hladká mouka 750 g

Postup:

Cukr utřeme s máslem, přidáme zbylé suroviny, necháme 2 hodiny odležet v chladničce, rozválíme na plech, na koncích těsto zvedneme, aby nám náplň nevytekla. Předpečeme asi 4 – 5 minut na 190 °C.

Náplň:
Cukr krupice 250 g
Smetana ke šlehání 33% 125 g
Mandlové plátky 250 g
Glukóza 75 g
Máslo 190 g
Med 2 lžíce

Postup:

Všechny suroviny rozpustíme najednou v hrnci za stálého míchání. Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme na 180 °C dozlatova, asi 7 minut. Krájíme po vychladnutí na čtverečky.

Dekorace:

KRABIČKA Z HOŘKÉ ČOKOLÁDY

Hořká čokoláda 300 g
Potahovací hmota K2 60 g

Vánoční perníkový dort s povidly (jedlá dekorace)

Recept:

Těsto:
Máslo 120 g
Hnědý přírodní cukr 100 g
Vejce 2 kusy
Skořice 2 lžičky
Mletý zázvor 1/2 lžičky
Hřebíček 1/2 lžičky
Sůl 1/4 lžičky
Citronová kůra 1/2 lžičky
Hladká mouka 260 g
Podmáslí 250 ml
Kakao 1 lžíce
Prášek do pečiva 1 lžička

Postup:

Prošleháme změklé máslo s cukrem, solí, kakaem a vejci. Vmícháme podmáslí, poté postupně mouku s kořením, a nakonec kypřicí prášek. Rozděláme do vysypaných a vymazaných forem a pečeme při 175 °C asi 30-35 minut. Péct lze i v jedné formě, jen doba pečení bude delší. Korpusy necháme vychladnout a každý jednou prokrojíme.

Náplň:
Mascarpone 250 g
Smetana ke šlehání 33% 100 ml
Povidla 5 lžic

Postup na náplň:

Prošleháme mascarpone a opatrně k němu vmícháme ušlehanou smetanu. Dále si připravíme 5 lžic povidel. Postup při sestavení dortu: Každý korpus (kromě vrchního) potřeme trochou povidel, trochou krému a přiklopíme dalším plátem těsta. Takto pokračujeme i se zbylými korpusy.

Krém na obmazání:
Máslo 125 g
Bílky 3 kusy
Cukr krupice 80 g

Postup na krém:

Bílky nad parou svaříme na 71 °C, vyšleháme do vychladnutí a pak zašleháme máslo. Dort obmažeme.

Dekorace na dort:

Jedlý fondánový obrázek:

Modelovací hmota Smartflex 1 kg
Jedlé prachové barvy  

Dort potahujeme fondánem a dozdobíme

Vánočka

Recept:

Těsto:
Polohrubá mouka 500 g
Cukr krupice 100 g
Sůl 3 g
Rozpuštěné máslo 75 g
Vejce 1 kus
Rozinky naložené v rumu 60 g
Sekané mandle 100 g
Vejce na potření 1 kus
Kvásek:
Vlažné mléko 150 g
Droždí 42 g
Cukr krupice 1 polévková lžíce

Postup:

Zpracujeme těsto, necháme minimálně hodinu kynout. Těsto rozdělíme na 9 dílů a zaplétáme na copy 4 ks, 3 ks, 2 ks. Necháme znovu 25 – 30 minut vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými oloupanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.