SOŠ a Sou Beroun

Okružní 1404, Beroun - Hlínky

Pusinky s mandlemi (bezlepkové)

Recept:

Bílky 7x
Cukr krupice 250 g
Moučkový cukr 250 g

Postup:

Ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ve vodní lázni šleháme do rozpuštění cukru. Nakonec vmícháme moučkový cukr. Sáčkem stříkáme na pečící papír a ve vyhřáté troubě sušíme při 80 stupních.

Krém:

Máslo 250 g
Moučkový cukr 200 g
Vanilkový cukr 1
Rumu 1 lžíce
Žloutky 3x

Postup:

Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a nakonec vmícháme žloutky.

Dohotovení:

Mandlových lupínků opražíme 100 g

Postup:

Sušené pusinky slepíme krémem a obalíme v opražených lupínkách.

Dordoletka

Recept:

Máslo 250 g
Hladká mouka 250 g
Vlašské ořechy 100 g
Cukr moučka 100 g

Postup:

Na vále všechny suroviny zpracujeme v těsto, vyválíme, vykrájíme čtverečky, ve vyhřáté troubě pečeme při 160 – 180 stupních.

Krém:

Máslo 100 g
Cukr moučka 100 g
Mléko 250 ml
Vanilkový pudink 1 x
Rum podle chuti  

Postup:

Z mléka a pud. prášku uvaříme pudink. Vyšleháme máslo s moučkou, zamícháme vychladlý pudink a dochutíme rumem.

Dozdobení:

Tmavá čokoláda  
Strouhané ořechy  

Dohotovení:

3 čtverečky slepíme krémem, obmažeme, obsypeme ořechy, nahoře polijeme čokoládou a dozdobíme ořechy.

Low carb – marokánky

Recept:

Ořech (lískové, pekanové, mandle) 100 g
Mix sušeného ovoce 100 g
Zlatá lněná semínka 20 g
Smetana 35 % 50 g
Hořká čokoláda (minimálně 70%) 100 g

Postup:

Semínka rozmixujeme, ořechy najemno pokrájíme, ovoce nakrájíme na malé kousky a v misce smícháme.

Smetanu přivedeme k varu, nalijeme na směs a dobře promícháme. Necháme 15 minut odpočinout.

Mokrýma rukama tvoříme malé hromádky a pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme 15 minut při 160 stupních C. (marokánky jsou nazlátlé). Vychladlé máčíme spodky marokánek v čokoládě, necháme zatuhnout, uchováváme v chladu.

Andělíček

Recept:

Nepečená hmota:  
Piškoty 150 g
Mandlová mouka 200 g
Marcipán 50 g
Amaretto 1 lžíce

Postup:

Piškoty rozdrtíme a všechny suroviny spojíme v celistvou hmotu.

Náplň:

Vaječný likér 100 ml

Linecké těsto místo piškotu:

Hladká mouka 170 g
Moučkový cukr 50 g
Máslo 12 g
Kakao 7 lžic
Kokos 70 g

Postup:

Na vále zpracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme a upečeme kolečka.

Dohotovení:

Bílá čokoláda 100 g
Mandle plátky (na křídla) 100 g
Tmavá čokoláda 50 g
Kokos 50 g

Postup:

Na upečená linecká kolečka dáme hmotu, kterou vytvarujeme ve formičce na vosí hnízda, vnitřek naplníme likérem, uzavřeme kolečkem. Z hmoty ukoulíme hlavičky, máčíme do tmavé čokolády. Bílou čokoládou přilepíme mandlová křidélka. Můžeme dozdobit hlavičku anděla.

Vánoční perník

Recept:

Hladká mouka 400 g
Máslo 50 g
Moučkový cukr 150 g
Rum 1 lžíce
Rozpuštěný med 3 lžíce
Vejce 2
Prášek do perníku 1
Necelá jedlá soda 1 lžička

Postup:

Suché suroviny smícháme a přidáme ostatní suroviny. Zaděláme těsto a rozpůlíme.

Náplň:

Povidla 8 lžic
Rozinky 100 g
Sušené meruňky 100 g
Švestky 100 g
Fíky 200 g
Mandle 100 g
Vlašské ořechy 100 g
Rumu na rozředění 5 cl

Postup:

Všechny suroviny pokrájíme na menší kousky a spojíme s povidly, které jsme naředili rumem. Hmota musí jít roztírat.

Poleva:

Hořká čokoláda 200 g
Omega tuk 50 g
Bílá poleva na dozdobení 50 g

Postup:

Půlku těsta vyválíme a dáme na pečící papír na plech, natřeme náplní z povidel a přikryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Upečeme v troubě při 180 stupních C dozlatova. Upečený perník necháme 3 dny odležet, poté polijeme čokoládovou polevou, po ztuhnutí krájíme na malé obdélníčky a dozdobíme polevou bílou.

Babiččina vánočka

Recept:

Polohrubá mouka 500 g
Cukr 110 g (1/2 moučka + ½ krupice)
Máslo nebo Hera 110 g
Sůl 50 g
Droždí 40 g
Žloutky 2 x (nebo 1 žloutek + 1 vejce)
Mléko ¼ l
Citronová kůra  
Rozinky  
Vlašské ořechy  

Postup:

Uděláme si kvásek, do mísy dáme mouku, sůl, cukr, promícháme, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, vejce, citronovou kůru, nasekané ořechy, rozinky, přidáme vykynutý kvásek a vlažné mléko a zpracujeme v nelepivé těsto. Necháme důkladně nakynout. Rozdělíme na 9 stejných dílků, uděláme bochánky, poté vyválíme na stejnoměrně dlouhé díly. Zapleteme (4,3,2). Dáme na plech na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme sekanými mandlemi nebo ořechy. Pečeme cca 50 minut při teplotě 180 stupňů C. Je-li vánočka pečená shora dozlatova, můžeme ji přikrýt v troubě alobalem. Vyzkoušíme špejlí, zda je upečená uvnitř. Nesmí se těsto na špejli lepit.