Obecní akademie a hotelová škola Třebíč
Sirotčí 4, 674 01, Třebíč
Kávová zrna (tradiční)
Recept:
Čokoláda na vaření | 100 g |
Kondenzované mléko | 20 g |
Máslo | 10 g |
Čokoláda Kofila | 10 g |
Kakaový prášek | 5 g |
Pravý marcipán | 80 g |
Postup:
Vytemperovanou čokoládu vlijeme do tvořítek na kávová zrna, necháme zatuhnout. Do vzniklých kloboučků nalijeme kávovou náplň, připravenou smícháním kondenzovaného mléka, másla, čokoládové tyčinky a kakaového prášku a jejich rozpuštěním ve vodní lázni. Po zatuhnutí opět přelejeme vytemperovanou čokoládou, tím uzavřeme kávovou náplň.
Marcipánové kuličky (bezlepkové)
Recept:
Marcipánové trubičky:
Sušené mléko | 75 g |
Cukr moučka | 75 g |
Med | 1 lžička |
Vejce | ½ kusu |
Žloutek | 1 kus |
Mandlové aroma |
Postup:
Z výše uvedených surovin zpracujeme hladké nelepivé těsto. Vyválíme na tenký plát, vykrájíme požadované tvary – v našem případě oválky. Namotáme na kovovou trubičku a necháme při pokojové teplotě seschnout. Sejmeme z trubičky. Plníme různými náplněmi.
Máslová náplň s citrónovým vkladem:
Mléko | 130 g |
Cukr krupice | 30 g |
Vanilkový cukr | 5 g |
Vanilkový pudink | 18 g |
Máslo | 130 g |
Citrónový vklad:
Vejce | 1 kus |
Cukr krupice | 85 g |
Šťáva z jednoho citronu | |
Máslo | 55 g |
Želatina | 2,5 plátky |
Postup na náplně:
Nejprve si ze surovin uvedených u máslového krému uvaříme hustý krém. Po jeho vychladnutí do něj zašleháme máslo.
Citronový vklad vyrobíme šleháním vajec s cukrem ve vodní lázni na 80°C. Poté do vaječné hmoty zašleháme želatinu, máslo a citrónovou šťávu. Necháme částečně ztuhnout. Náplně plníme do trubiček.
Jahodové-kokosové donutky (Low carb)
Recept:
Těsto:
Kokos | 125 g |
Lyofilizované jahody | 2 lžičky |
Kokosový olej | 40 g |
Čekankový sirup | dle chuti |
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady. Vzniklou směs vlijeme do formy požadovaných tvarů, necháme ztuhnout a vyklopíme.
Oříškovo-karamelové Šuhajdy (originální v designu)
Recept:
Temperovaná čokoláda | 100 g |
Cukr krupice | 50 g |
Smetana 33% | 60 g |
Máslo | 20 g |
Lískové ořechy | 40 g |
Ozdoba – čokoláda, karamelizované ořechy |
Postup:
Formu požadovaného tvaru vylijeme čokoládou. Po jejím zatuhnutí vlijeme teplou ořechovou směs, kterou jsme si připravili následujícím způsobem: cukr roztavíme na světle hnědý karamel, vlijeme do něho ohřátou smetanu a mícháme do hladké směsi, pak vložíme máslo, necháme rozpustit, nasypeme ořechy a necháme krátce provařit. Po ztuhnutí hmoty, zalijeme vršek opět čokoládou. Po ztuhnutí ozdobíme.
Křupavé hrudky (originální v surovinách)
Recept:
Moučkový cukr | 100 g |
Namleté ořechy | 50 g |
Máslo | 40 g |
Ananasové pyré | 125 g |
Kukuřičné lupínky | 80 g |
Datle | 20 g |
Skořice | ½ lžičky |
Postup:
Cukr s máslem utavíme do světle hnědé barvy, vlijeme horké pyré (rozmixovaný ananas se šťávou z ananasu) a mícháme tak dlouho, až dosáhneme hladké hmoty. Přidáme ostatní suroviny, ještě krátce prohřejeme, tvarujeme požadované tvary.
Vánočka
Recept:
Hladká mouka | 500 g |
Sůl | 7 g |
Žloutky | 2 kusy |
Cukr krupice | 125 g |
Máslo | 100 g |
Sádlo | 25 g |
Droždí | 30 g |
Mléko | 200 g |
Vanilkový cukr | 1 kus |
Dle chuti: citrónová kůra, mandle, ořechy, rozinky |
Postup:
Z uvedených surovin zpracujeme hladké, nelepivé těsto. Necháme řádně vykynout, vytvarujeme vánočku a opět necháme vykynout. Pečeme pozvolna při 170 °C 50-60 minut.
Jedlá dekorace
Kresba s vánoční tématikou na marcipán