GBC a PCSSOU s.r.o.
Trhanovské nám. 129/8, Praha 10 Hostivař
Vanilkové rohlíčky (tradiční)
Recept:
Hladká mouka | 320 g |
Máslo | 250 g |
Cukr moučka | 100 g |
Mleté vlašské ořechy | 110 g |
Sůl | špetka |
Postup:
Všechny suroviny smíchejte do hladkého těsta, těsto zabalte a dejte přes noc do lednice.
Další den tvarujte rohlíčky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova na 160°C.
Ještě teplé rohlíčky obalte v prosátém moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Vosí hnízda (bezlepkové)
Recept:
Mletých bezlepkových piškotů | 160 g |
Moučkový cukr | 160 g |
Máslo | 60 g |
Kakao | 2 lžíce |
Rum | 2 lžíce |
Mléko | 2 lžíce |
Postup:
V misce smícháme všechny suroviny na těsto a vytvoříme hladké těsto, zabalíme a necháme v lednici přes noc. Formičku na vosí hnízda vysypeme krupicovým cukrem, vymačkáme těsto tak, aby hnízdo mělo důlek na náplň a vyklepeme. Tento proces opakujte s celým těstem.
Náplň:
Máslo | 100 g |
Cukr moučka | 100 g |
Žloutek | 1 kus |
Rum | 3 lžičky |
Postup:
Změklé máslo utřete s cukrem a vmíchejte žloutek s rumem. Vosí hnízda naplňte a zaklopte bezlepkovým piškotem.
Vosí hnízda skladujte v lednici a spotřebujte do 14ti dnů.
Ořechové lodičky (bezlepkové)
Recept:
Čokoládová ganache:
Belgická tmavá čokoláda 60% | 100 g |
Smetana ke šlehání | 100 g |
Mleté pražené lískové ořechy | 40 g |
Karamel:
Cukr krupice | 100 g |
Smetana ke šlehání | 100 g |
Máslo | 50 g |
Další suroviny:
Karamelová čokoláda | |
Červená poleva | |
Bílá čokoláda |
Postup:
Nejprve si připravte ganache a karamel (nejlépe den předem). Na ganache rozpustíte čokoládu a nahřejete smetanu, poté ve vysoké nádobě vymixujte tyčovým mixérem do hladka a ručně vmíchejte ořechy. Přikryjte folií na hladinku a dejte přes noc do lednice.
Na karamel si dejte do rendlíku cukr a nechte ho utavit tak, aby v něm nebyly žádné hrudky, přidejte horkou smetanu a chvíli povařte. Stáhněte z plotny a vmíchejte máslo. Poté přendejte do nádoby a vychladlý karamel skladujte v lednici.
Silikonovou formičku na ořechy vylijte rozpuštěnou karamelovou čokoládou, tak aby vznikly skořápky. Naplňte skořápky do 2/3 připravenou ganachí a trochou karamelu. Zalijte rozpuštěnou červenou polevou (poleva má imitovat vosk).
Na knoty lodiček si rozpusťte trochu bílé čokolády a pytlíkem stříkejte na kus pečícího papíru takové krátké tenké linky, nechte ztuhnout. Zapíchejte do hotových ořechových lodiček a máte hotovo.
Kokosky (Low carb)
Recept:
Linecké těsto:
Kokosová mouka | 100 g |
Mandlová mouka | 50 g |
Máslo | 100 g |
Moučková stévie | 50 g |
Žloutek | 1 kus |
Sůl | špetka |
Postup:
Všechny suroviny na těsto smíchejte do hladkého těsta, zabalte ho a dejte přes noc do lednice. Další den vypichujte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova na 160°C.
Máslový čokoládový krém:
Máslo | 100 g |
Čokoláda bez cukru | 50 g |
Kakao | 1 lžíce |
Vršky kokosek:
Bílky | 2 kusy |
Kokos | 80 g |
Stévie | 30 g |
Tvaroh | 3 lžíce |
Sůl | špetka |
Postup:
Na vršky kokosek vyšlehejte bílky se solí do opravdu tuhého sněhu a zašlehejte stévii. Kokos a tvaroh opatrně vmíchejte do bílků a hotové těsto pokládejte na plech do tzv. hromádek (velikost by měla být stejná jako u lineckých koleček). Sušte na 120°C cca hodinu.
Rybízový džem:
Rybízové pyré | 100 g |
Stévie | 3 lžíce |
Agar | ½ lžičky |
Kyselina citronová | ½ lžičky |
Postup:
Na rybízový džem dejte všechny suroviny do hrnce a přiveďte k varu. Vařte po dobu 3 minut za stálého míchání, ještě horké nalijte do sklenic a řádně uzavřete. Když máte hotová linecká kolečka, vršky kokosek a vychlazený džem, můžete si udělat čokoládový máslový krém. Změklé máslo vyšlehejte s rozpuštěnou čokoládou a kakaem do krásného pevného krému. Dejte si krém do sáčku s hladkou špičkou a stříkejte kolečko po obvodu každého lineckého kolečka. Důlek v krému naplňte rybízovým džemem a přiklopte kokoskou a dejte ztuhnout do lednice. Nakonec namáčejte do rozpuštěné čokolády a po ztuhnutí můžete podávat.
Linecké s tahini a sezamem, plněným rakytníkovým džemem (originální v designu)
Recept:
Hladká mouka | 240 g |
Máslo | 90 g |
Tahini pasta | 60 g |
Cukr moučka | 80 g |
Vejce | 1 kus |
Sezamová semínka | 4 lžíce |
Sůl | špetka |
Rakytníkový džem:
Rakytníkové pyré | 200 ml |
Cukr | 200 g |
Kyselina citronová | 1 lžička |
Agar | 1 lžička |
Postup:
Všechny suroviny na těsto smíchejte do hladkého těsta, těsto zabalte a dejte přes noc do lednice. Další den vypichujte linecké do požadovaných tvarů a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova na 160°C.
Na rakytníkový džem dejte všechny suroviny do hrnce a přiveďte k varu. Vařte po dobu 3 minut za stálého míchání a ihned nalijte do sklenic a řádně uzavřete.
Linecké slepujte hotovým vychladlým džemem.
Makronky (originální v surovinách)
Recept:
Bílky | 120 g |
Moučkový cukr | 300 g |
Mandlová mouka | 300 g |
Bílky | 120 g |
Cukr krupice | 300 g |
Sůl | špetka |
Prachová potravinářská barva |
Ganache Vaječný likér:
Bílá čokoláda | 150 g |
Vaječný likér | 80 g |
Rum | 15 g |
Máslo | 20 g |
Vanilková pasta |
Ganache Višeň:
Ruby čokoláda | 150 g |
Višňové pyré | 100 g |
Máslo | 20 g |
Ganache Hruška a skořice:
Bílá čokoláda | 100 g |
Karamelová čokoláda | 50 g |
Hruškové pyré | 100 g |
Máslo | 20 g |
Skořice | ½ lžičky |
Ganache Pistácie:
Bílá čokoláda | 150 g |
Smetana ke šlehání | 80 g |
Máslo | 20 g |
Pistáciová pasta | 40 g |
Vánočka
Recept:
Hladká mouka | 500 g |
Mandlová mouka | 50 g |
Cukr krupice | 150 g |
Sůl | špetka |
Žloutky | 2 kusy |
Máslo | 150 g |
Mléko | 250 ml |
Droždí | 35 g |
Sušené brusinky | 100 g |
Plátkové mandle | 50 g |
Vejce na potření před pečením | |
Máslo s rumem na potření po upečení |
Postup:
Do menší misky si rozdrolte droždí, zasypte lžičkou cukru, lžičkou mouky a zalijte trochou vlažného mléka, rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. V rendlíku si rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Do mísy od robota si odvažte hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr a sůl. Přidejte vyběhlý kvásek, máslo, zbytek mléka a žloutky a dejte na několik minut hnětat. Když budete mít uhnětené hladké těsto, vmíchejte do něj brusinky. Těsto dejte do čisté mísy a posypte moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo asi 45 minut.
Po 45 minutách těsto propracujte a dejte kynout znovu 45 minut. Poté si těsto rozdělte na požadovaný počet dílů (záleží z kolika dílů chcete vánočku plést). Zapleťte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. Vánočku rovnoměrně potřete vejcem, posypte plátkovými mandlemi a dejte péct na 180°C přibližně 35 minut. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s rumem. Vychladlou vánočku posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.